Pencapaian Sebulan Berblogging di nadot.my

Hari ni, genap 40 hari aku berblogging di domain & hosting berbayar, nadot.my sejak 29 Jun hari tu.

Dan dalam masa 40 hari ni nampak la perubahan sikit compare to mase aku di blogspot.

Macam yang pernah diceritakan dalam previous post yang mane-mane tah, aku tetibe start aktif blogging balik sejak Mei 2012, few weeks sebelum Dude nak pegi kursus DPA dia. Tu pun bukan everyday, selang 2-3 hari baru ade 1 pos. Tapi kire aktif la tu compare to yg sebelum-sebelum ni since 2005 di mane ade 2-3 pos je sebulan atau takde langsung..hehe

Bulan Jun pun ade 19 entry je, yang kebanyakkannye adalah lepas Dude ke DPA on 11th June. Mase Dude takde, tetibe rase nak tukar domain sendiri. Disebabkan nadot.com dah diambik oleh orang France (sebukkk je.. ;p), aku decide on nadot.my, nama panggilan yang dah melekat pada aku since Form 1 πŸ™‚

So, start 29 Jun aku dah pindahkan semua entry ke domain/hosting baru ni dan mula lah berblogging dengan serius kononnyeee…

So, antara pencapaian yang aku dapat selame sebulan aktif berblogging adalah:

Unique Visitor

Kalau sebelum ni mase kat blogspot, purata UV sehari tak sampai 100 pun. Ye la, update bukannye tiap-tiap hari. Mane la orang nak datang. So semenjak berpindah ni, awal-awal dapat la 100 UV, then naik lagi jadi purata 150 UV dan Alhamdulillah dalam seminggu lebih ni dapat la naik lagi sket dengan 200-300 UV sehari kecuali weekend dan kecuali mase posting Dejavu di Kinabalu yang membuatkan trafik mencanak sikit 2-3 hari. Memang sangat sikit compare dengan orang lain yang baru-baru juga tapi dah terus hebat mcm Budak Felda, Kak Siti Sweet Kurma dll, tapi untuk aku, dah kembang kunchup dah hidung mengetahui ade jugak orang nak bace blog picis-picisan ni..hohohoho..

Alexa

29 hb Jun mase dah gune domain ni, aku terus daftar Alexa jugak. Esoknye cek, Globak rank 18 Juta. Dalam Malaysia, harus la tak layak lagi. Then lama-lama makin menurun nombornye sampai la sekarang walaupun masih banyak, tapi kurang la dari sebulan lepas jadi 1.4 juta dan ranking Malaysia jadi 4 k lebey. Memang agak lembab compare to blog-blog baru lain yg terus turun menjunam nombor ranking Alexa diorang, tapi again aku agak bangge sebab aku tau banyak post aku pun ala-ala merepek kerepek je, gune theme tak mesra SEO, xde info2 penting sgt dengan ayat tunggang terbalik, main short form je, tak bahase yang tak brape nak sopan dll..hohoho. Dah mmg niat awal blogging utk diri sendiri pun, camtu la jadinye… Heheh. Tapi untuk memajukan diri kononnye, aku akan cuba untuk kurangkan ranking alexa global aku bawah 1 juta. Pastu puas dah so aku nak retire.. Eh?!..hehe..tak ..tak..aku tipu… (^_^)

Google Page Rank

5 Ogos baru-baru ni, Google dah mengupdate page rank website-website yg ade. So, dari 0, Alhamdulillah la dapat naik 1. Walaupun aku blur pasal bende-bende alah ni, bersyukur je la…hohohoho.

Nuffnang

Aku first dapat BE mase di blogspot adelah pade bulan Julai 2011. Dan since tu, bagi aku Nuffnang belum pernah kedekut sangat la lagi dengan aku dari segi pemberian BE walaupun sebulan ade 3-4 post je. Daripada bulan Julai 2011 tu, aku dapat 15 BE sepanjang 2011, dan tahun 2012 sampai hari ni, aku dah dapat 11 BE.

Dulu tak paham BE-BE ni. Kalau ikutkan, bile dapat BE, patut lebey rajin update, tapi mmg tak la kan. Baru bulan lepas faham bende2 alah ni.hehe. So dari dulu, banyak-banyak BE pun, yang aku dapat 8 sen (bkn 80 sen ye), 20 sen, paling banyak pun 70 sen..bangge tak?..hohoho

Tapi Alhamdulillah semenjak pindah domain, 5-5 BE yang aku dapat semua dapat la lebey RM1, ade yang lebey RM5 dll. Tau masih sikit, tapi untuk aku yang jakun ni, banyak la tu kalau dah melepasi RM1… BE pun stay agak lame. Kalau sebelum ni, kejap je dah metered. hihihi.

Tak pernah terniat pun nak blogging sebab duit. Tapi bile tengok ade peningkatan dalam amount, rase best la gak walaupun rasenye tunggu 18 bulan lagi baru cecah RM50 untuk di cash out… hohohoho

Kawan Blogger

Ni pun paling best gak. Dapat kenal kawan-kawan baru yang best & hebat-hebat (bodekkk..ayat mesti manisss ;p)

Bercakap dengan blogger2 ni, boleh kire dgn jari je berape kali. Ada yang mmg tak penah bercakap/berjumpa la, communicate kat komen je. Tapi banyak bende free yg best aku dapat semenjak kenal blogger2 hebat ni.Β  Dapat jumpa pengarang jantung aku Faizul Ridzuan (author WTF) free dengan membodek Abang Ensem. Dapat ubat free mase Nawfal selseme teruk dari Aslam yang baik (bodek lagii… ;p). Dapat pergi party Red Carpet Pizza Hut dan dapat voucher banyak-banyak yang free sebab bace blog Abang Hazman. Dapat jumpa buah hati aku pulak Kevin Zahri dengan pergi seminar Jom Kurus yang Free juge sebab terbace blog Puanbee dan banyak la lagi yang aku rase best bila start blogging dan bace blog2 yg hebat-hebat ni.

Aku memang sangat suke freebies (hohoho), so sekarang dalam proses mencarik mangsa seterusnye yang boleh bagi aku benda free lagi…hhohohoho.. ok..gurau.. ;p

Tak sure berapa lama aku akan berblogging dengan kerap macam sekarang. Takut akan berhenti bila Dude habis kursus je nanti. Tapi harapnye, boleh la jadi macam Eyriqazz yang mula aktif blogging mase kak Azwa dalam pantang lepas deliverΒ  Alisya dan tetap diteruskan sampai sekarang.

Tapi tak kisah la macam mane mase depan tu. Yang penting sekarang, esok dan luse, insyaAllah aku masih disini (Achewaaahh!!)

Later! ;p

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

38 Comments

  1. eyriqazz August 8, 2012
  2. Anuar August 8, 2012
  3. aslam August 8, 2012
  4. ReM August 8, 2012
  5. amirini August 8, 2012
  6. hazman aka species1980 August 8, 2012
  7. wakif August 8, 2012
  8. budak felda August 8, 2012
  9. budak felda August 8, 2012
  10. zhazmi August 8, 2012
  11. puanbee August 8, 2012
  12. titan August 8, 2012
  13. Denaihati August 8, 2012
  14. Sya Isya August 9, 2012
  15. abangensem August 9, 2012
  16. KiD August 9, 2012
  17. Myra Jay August 9, 2012
  18. Jebeng Otaiβ„’ August 10, 2012
    • Nadot August 11, 2012
  19. Nurul August 10, 2012
  20. Pingback: Pencen Dari Berblogging | Nadot's Words August 14, 2012
  21. Aku Penghibur November 29, 2012

Leave a Reply

CommentLuv badge

Site Admin Β· Log out Β· Entries RSS Β· Comments RSS Β·